De cele mai multe ori, ținând cont de inspirația oferită de filmele hollywoodiene precum “Rețeaua de Socializare” (“The Social Network”), majoritatea antreprenorilor trăiesc cu falsa impresie că ideile de afaceri pot beneficia de protecție exclusivă.
Din păcate, această preconcepție este un veritabil mit, după cum vom demonstra în cele ce urmează. Cu alte cuvinte, răspunsul este NU, o idee sau un concept de afaceri nu poate fi materializat sub forma unui titlu legal de protecție și nu există nicio lege care să confere protecție ideilor de afaceri.
Făcând referire încă o dată la filmul “Rețeaua de Socializare”, nici în acel caz nu a fost acordată o protecție exclusivă pentru ideea de rețea de socializare în care utilizatorii pot încarcă fotografii și pot discuta între ei prin intermediul unui chat (idee care, conform filmului, a aparținut gemenilor Winklevoss). Pentru cunoscătorii filmului, gemenii Winklevoss au reușit să încheie o înțelegere pe cale amiabilă în urmă căruia au fost despăgubiți de fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, însă nu pentru că ideea gemenilor s-ar fi bucurat de vreo protecție, ci pentru că au fost încălcate prevederile referitoare la buna-credință în negocierile precontractuale și pentru că, fondatorul Facebook a început să dezvolte aplicația la solicitarea gemenilor Winklevoss.
Ideile și conceptele nu pot face obiectul înregistrării niciunei forme concrete de materializare a drepturilor de proprietate intelectuală care se bucură de protecție exclusivă:
- Brevet de invenție. Nu, deoarece protecția nu este acordată pentru “descoperiri”, “activități mentale” sau “prezentări de informații”. Protecția se acordă strict pentru un produs sau pentru un procedeu, care îndeplinește următoarele condiții: este nouă, este aplicabilă industrial și se bucură de pas inventiv. Aceste condiții nu se pot regăsi în cadrul unei idei sau ale unui concept de afaceri.
- Model de utilitate. Nu, deoarece legea modelelor de utilitate este similară legii brevetelor de invenție, cu mențiunea că exclude de la înregistrare și procedeele sau metodele.
- Drept de autor sau drepturile conexe dreptului de autor. Nu, deoarece legea drepturilor de autor prevede expres că “nu pot beneficia de protecția legală a drepturilor de autor: ideile, conceptele”.
- Marca sau design industrial. Nu, deoarece marca protejează doar un semn distinctiv, iar designul industrial protejează formă unui produs, culorile.
În aceste condiții, ce pot face?
În urmă descoperirii unei idei sau unui concept de afaceri este recomandabil să luați legătură cu un avocat specializat în proprietatea intelectuală sau cu un consilier în proprietate industrială. Acesta din urmă poate analiza în integralitate afacerea, iar cu toate că ideea/conceptul în sine nu poate face obiectul unei protecții exclusive, anumite elemente ale afacerii pot fi protejate ca drept de autor, brevet de invenție, model de utilitate, marcă sau design industrial.
Mai mult decât atât, avocatul sau consilierul în proprietate industrială poate stabili dacă anumite elemente ale afacerii pot face obiectul unui secret comercial veritabil și vă poate recomanda o procedură standard pentru a putea proteja secretul comercial atât la nivel intern, cât și în relațiile cu terții. Mai mult decât atât, secretul comercial beneficiază și de o protecție legală dacă sunt îndeplinite anumite condiții.
Am auzit că pot să obțîn protecție asupra ideii/conceptului prin înregistrarea în “Plicul cu idei” la OSIM sau prin înregistrarea la BOIP (Oficiul din Benelux pentru Proprietatea Intelectuală).
În ambele cazuri, nu este acordată decât o dată certă cu privire la conținutul documentului prezentat la Oficiu (fie că este OSIM, fie că este BOIP – Oficiul din Benelux). Această dată certă poate fi acordată și de notarul publicul sau de ORDA (Oficiul Român pentru Drepturile de Autor), însă în niciun caz data certă nu este constitutivă de drepturi. Această dată certă doar confirmă că respectivul document a fost prezentat la Oficiu la o anumită dată și atât.
Data certă este utilă pentru opozabilitatea față de terți a momentului activității creatoare, însă nu garantează sub nicio formă că ideea sau conceptul sunt protejabile în vreun fel sau că ideea, respectiv conceptul, ar fi originale – cu alte cuvinte, este oferită o dată certă pentru orice este depus, chiar dacă ar fi absurd sau contrar tuturor prevederilor legii sau este o idee care se regăsește deja în piață de zeci de ani.
În încheiere, recomandăm cu tărie consultarea unui avocat sau a unui consilier în proprietate industrială. Cu toate că ideea sau conceptul nu pot fi înregistrate ca atare, anumite elemente pot beneficia de protecție, iar avocatul sau consilierul pot identifica aceste elemente cu ușurință.
➡📞Contact: (+4) 031 426 0745 – office@nomenius.ro
Marian Constantin – Intellectual Property Consultant