Mărcile și desenele/modelele europene conferă protecție în toate statele membre ale Uniunii Europene prin intermediul unei singure înregistrări. Procedura europeană de înregistrare este una dintre cele mai moderne, informatizate și tehnologizate proceduri la nivel global, fiind o procedură accesibilă și facilă pentru toate persoanele fizice sau juridice care vor să demareze o activitate economică pe acest teritoriu și vor să obțină protecție asupra denumirii sub care se identifică ei însuși sau produsele și serviciile acestora, sau asupra formelor și culorilor produselor respective.
Procedura de înregistrare europeană este gestionată de către EUIPO (European Union Intellectual Property Office – Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală). Pe lângă această activitate, Oficiul European publică rapoarte statistice privind mărcile și desenele sau modelele care vizează întreg teritoriul Uniunii Europene, furnizând prin intermediul acestora informații generale privind numărul total de înregistrări, inclusiv detalii pe țară, pe teritoriu și pe clasele de protecție.
Mai mult decât atât, Oficiul European nu emite doar rapoarte pentru statele membre ale Uniunii Europene, ci și pentru alte țări sau teritorii din întreaga lume.
În ceea ce privește colaborarea dintre persoanele fizice și societățile din România cu Oficiul European, aceasta începe în anul 1996 când primul român a solicitat înregistrarea unei mărci europene – fiind singura marca depusă în acel an de către un român.
După Aderarea României la Uniunea Europeană au fost depuse 313 cereri de înregistrare doar în anul 2007, ajungându-se la un număr anual de 887 cereri de marcă depuse doar în 2018.
Totuși, numărul de 887 de cereri (solicitanți români) de marcă din anul 2018 reprezintă mai puțin de 1% din totalul cererilor de marcă europeană ce se ridică la un total de 152488 de cereri (solicitanți de orice naționalitate).
În cuantum total, până în prezent, ar fi 7145 de cereri de marcă europeană depuse de către români (persoane fizice sau juridice din România) din care au fost înregistrate doar 5032 mărci (European Union Trademark Registration).
S.C. PROSPER MOD figurează în evidențele Oficiului European ca societatea românească cu cele mai multe cereri de marcă europeană, respectiv 323 de cereri.
Cu privire la desenele și modelele industriale europene, românii au optat în număr mai mic pentru obținerea unei protecții conferite de un astfel de obiect de proprietate industrială.
În total, au fost depuse 2658 de astfel de cereri, prima cerere fiind depusă în anul 2004, iar în anul 2017 au fost depuse cele mai multe cereri – 571.
Dintre acestea, SC GOLD GLASS SRL a depus 312 cereri de înregistrare a desenelor și modelelor europene, situându-se pe primul loc în topul deponenților români, conform rapoartelor anuale.
Conform studiului realizat de Oficiul European2, în topul agențiilor care au depus mărci pentru titulari români, agenția de proprietate intelectuală Nomenius prin Elena Grecu se situează pe locurile:
-
Locul 3 în topul agențiilor care au depus mărci internaționale având ca teritoriu desemnat Uniunea Europeană.
Și
-
Locul 6 în topul agențiilor care au depus mărci europene.
- (+Marea Britanie – după ieșirea oficială din UE a Marii Britanii, protecția mărcilor europene pentru acest teritoriu va depinde exclusiv de legea britanică, ci nu de cea europeana, motiv pentru care mărcile europene nu vor mai fi protejate dacă legea britanică nu va prevede acest aspect)
- https://euipo.europa.eu/ohimportal/en/the-office
Marian Constantin