Inregistrare marci comunitare – Inregistrare marca la OSIM, EUIPO & WIPO – 0799 938 762

Criminalitatea în domeniul proprietății intelectuale

Criminalitatea în domeniul proprietății intelectuale June 3, 2022Leave a comment

Criminalitatea în domeniul proprietății intelectuale s-a majorat în perioada pandemiei, conform noului studiu realizat de EUROPOL în colaborare cu EUIPO

În luna martie 2022, EUROPOL în colaborare cu EUIPO (Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietatea Intelectuală) au publicat un studiu relevant referitor la criminalitatea în domeniul proprietății intelectuale cu titlul INTELLECTUAL PROPERTY CRIME – THREAT ASSESSMENT 2022.

Conform studiului, distribuția online și offline de produse contrafăcute și de calitate inferioară a fost o activitate infracțională esențială în timpul pandemiei. Criza medicală provocată de COVID-19 a evidențiat faptul că organizațiile criminale nu cunosc nicio graniță și profită de cea mai mică slăbiciune sau lipsă de coordonare pentru a-și întări influența.

Pandemia cauzat de virusul Sars-Cov-2 a reprezentat o nouă oportunitate de afaceri pentru infractorii care au încercat să profite de cererea covârșitoare pentru anumite produse. Distribuția de produse contrafăcute și de calitate inferioară a fost una dintre activitățile infracționale cheie în timpul pandemiei. De-a lungul pandemiei, rețelele criminale implicate în infracțiuni legate de proprietatea intelectuală au fost foarte adaptabile în ceea ce privește schimbarea modelului de afaceri, schimbând orientarea și comercializarea produselor, pe baza evoluțiilor pandemiei și a nevoilor în schimbare ale persoanelor fizice și ale organizațiilor din sectorul public și privat.

Furnizorii legitimi au fost inițial incapabili să facă față creșterii bruște a cererii de produse medicale, echipamente de protecție personală și de produse sanitare, ceea ce a creat oportunități pentru infractori. În paralel, răspândirea rapidă a infecțiilor și creșterea numărului de decese au obligat autoritățile publice din UE să caute echipamente medicale, produse sanitare și produse farmaceutice suplimentare, acolo unde erau disponibile. Acest lucru a dus, de asemenea, la accelerarea proceselor de certificare pentru măști de protecție, produse sanitare, ventilatoare și medicamente originare din afara Uniunii Europene (în principal din China). Importurile UE de produse medicale din China au crescut cu 900% în al doilea trimestru al anului 2020, comparativ cu anul precedent, înainte de escaladarea pandemiei. Infractorii au exploatat acest avânt pentru a se angaja în producția și traficul de produse nesigure și false. Cererea persistentă pentru anumite bunuri a stimulat oferta ilicită a acestora pe toată durata pandemiei.

Pandemia a consolidat evoluțiile care au avut loc înainte de începerea ei. Vânzările de produse ilicite au crescut în mod semnificativ prin intermediul diferitelor platforme online și prin metode standard de livrare din ușă în ușă. Persoanele fizice, companiile, farmaciile și medicii au fost vizati în mod special. Pandemia a accelerat o extindere a comerțului electronic către noi firme, clienți și tipuri de produse. De asemenea, a stimulat creșterea comerțului electronic între întreprinderi și consumatori (B2C). De fapt, între 2018 și 2020, vânzările online au crescut cu 41 % în marile economii, în comparație cu o creștere de mai puțin de 1 % a vânzărilor totale cu amănuntul. Această explozie a comerțului electronic a corespuns unei creșteri fără precedent a creșterii transporturilor mici, gestionate în principal prin intermediul serviciilor poștale. În timp ce, în ceea ce privește valoarea, contrafacerile care fac obiectul unui trafic prin intermediul navelor container sunt dominante, în ceea ce privește numărul de confiscări, cele care fac obiectul unui trafic prin intermediul coletelor mici, și care sunt trimise în principal prin poștă, prevalează.

În timp ce unele oferte de produse pentru bunuri contrafăcute legate de pandemia COVID-19 au apărut pe dark web, rețeaua de suprafață găzduiește în continuare principalele platforme de distribuție a bunurilor contrafăcute. Au fost create site-uri web dedicate special pentru a vinde produse sanitare și farmaceutice contrafăcute, care deseori dispar la scurt timp după ce au primit recenzii negative din partea clienților frauduloși. Pentru promovarea vânzărilor au fost utilizate reclame direcționate pe platformele de socializare, magazinele web și serviciile de mesagerie instantanee. O analiză a conversațiilor pe rețelele de socializare purtate între aprilie și septembrie 2020 a relevat o creștere vizibilă a schimburilor legate de categoria farma, în special în perioada de “lockdown”/carantina (primăvara anului 2020) și, într-o măsură mai mică, în vară, la luarea măsurilor de relaxare.

Maștile de protecție care încalca drepturi de proprietate intelectuală și alte produse farmaceutice legate de COVID-19 au fost, de asemenea, confiscate în cadrul unor operațiuni care au vizat alte tipuri de produse contrafăcute. De exemplu, în timpul operațiunii comune INTERPOL – Europol OPSON IX din 2021, autoritățile au confiscat aproape 2 000 de tone de produse medicale care încalcă drepturi de proprietate intelectuală sau care nu corespund standardelor. Pe piață au apărut, de asemenea, kit-uri false de testare la domiciliu și medicamente cu prescripție medicală frauduloase pentru tratamentul Covid-19.

Distribuția de vaccinuri contrafăcute reprezintă o preocupare majoră în materie de sănătate publică, care este monitorizată îndeaproape de autorități. Vaccinurile contrafăcute sau neconforme cu standardele ar putea apărea pe piețele ilicite, atât în mediul online, cât și în afara acestuia, sau ar putea fi introduse, eventual, pe piața legală.

Utilizarea de echipamente medicale de calitate inferioară furnizate de infractori reprezintă o amenințare semnificativă la adresa sănătății publice, subminând eforturile guvernelor de a controla răspândirea virusului. Eliminarea și distrugerea incorectă a flacoanelor folosite prezintă riscuri suplimentare de infiltrare a criminalității. OMS avertizează țările cu privire la fiolele reutilizate și reumplute, care pot fi uneori identificate prin examinare fizică amănunțită.

La nivelul UE, oferta de echipamente medicale contrafăcute și neconforme, precum și de produse sanitare și farmaceutice a crescut semnificativ atât la suprafață, cât și pe dark web în cursul anului 2020. La nivel național, unele țări au raportat o creștere de până la 20 % a infracțiunilor legate de PI pentru 2020 în comparație cu 2019. Acest lucru nu a fost legat doar de produsele farmaceutice și medicale, ci și de alte produse.

Măsurile de carantinare au implicat o creștere bruscă a streaming-ului online. Analiza conversațiilor legate de piraterie pe rețelele de socializare a relevat o creștere temporară imediat după introducerea măsurilor de carantina în 2020 și o revenire la niveluri normale în iunie 2020.

Marian Constantin – Consilier Juridic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Puteți să distribuiți această pagina pe:
× Cu ce vă putem ajuta?