Inregistrare marci comunitare – Inregistrare marca la OSIM, EUIPO & WIPO – 0799 938 762

Cum reînnoim mărcile?

Cum reînnoim mărcile? November 21, 201610 Comments

Mărcile pot fi protejate pentru o perioadă de timp nelimitată pentru perioade succesive de câte 10 ani de zile. Inițial, se acordă protecție pentru o perioadă de 10 ani, iar după expirarea acestei perioade se poate prelungi prin intermediul operațiunii de reînnoire, cu încă o perioadă de 10 ani.

Spre deosebire de procedura de înregistrare a mărcilor, care este supusă mai multor căi de atac, procedura de reînnoire a mărcilor este o operațiune administrativă și durează în jur de 3 luni de zile deoarece nu există perioadă de opoziții, prelungirea valabilității fiind o procedură sigură.

Cererea de reînnoire a înregistrării mărcii poate fi făcută cu 3 luni de zile înainte de data expirării. Totuși, se acordă un termen de grație de 6 luni de zile după expirarea perioadei de protecție, în care mai poate fi operată reînnoirea, însă taxele sunt majorate cu 50%. Reînnoirea poate fi operată pentru toate produsele și serviciile protejate de marcă, sau doar pentru anumite produse și servicii.

În conținutul cererii de reînnoire trebuie să se regăsească:

-solicitarea expresă a reînnoirii înregistrării mărcii;

-datele titularului;

-datele mandatarului și procura de reprezentare, dacă este cazul;

-numărul de înregistrare al mărcii;

-data depozitului reglementar al cererii de înregistrare al mărcii;

-produsele și serviciile pentru care se va realiza reînnoirea (dacă se va realiza pentru toate produsele și/sau serviciile sau doar pentru anumite produse și/sau servicii).

Reînnoirea înregistrării mărcii se înscrie în Registrul mărcilor și se publică în Buletinul Oficial de Proprietate industrială, în termen de maximum 3 luni de la depunerea la OSIM a cererii de reînnoire. La finalul procedurii, OSIM eliberează un certificat de reînnoire a înregistrării mărcii.

În situația în care perioada de protecție a mărcii a expirat, precum și perioada de grație în care mai puteați reînnoi marca și nu ați procedat la reînnoire, această operațiune nu mai poate fi efectuată.  Singura cale pentru obținerea protecției pierdute ar fi redepunerea mărcii în același format.

Dacă marca a expirat și nu a fost reînnoită, acest lucru nu înseamnă că un alt terț iși va putea însuși marca dumneavoastră. În situația în care un terț depune spre înregistrare o marcă identică sau similară cu marca dumneavoastră ce a expirat, vă puteți opune la această înregistrare, însă numai pentru o perioadă de doi ani de zile de la expirarea înregistrării. De aceea, pentru a vă menține drepturile asupra mărcii, dacă nu a fost reînnoită la timp, puteți redepune marca spre înregistrare, cel mai indicat, până la împlinirea a doi ani de la expirare.

Puteți profita de scutirea plății taxei de introducere mandatar în cadrul procedurii de reînnoire, pentru a vă putea stabili ca reprezentant un consilier specializat în domeniul proprietății industriale ce vă poate oferi sfaturi, vă poate reprezenta în fața OSIM și poate asigura corespondența cu dumneavoastră, ocupându-se astfel de toate demersurile necesare.

Marian Constantin

10 comments

    1. Buna ziua!

      Va multumim pentru interesul acordat serviciilor noastre.

      Taxele variaza in functie de tipul marcii:

      – Pentru o marca verbala: 782 RON
      – Pentru o marca cu logo alb-negru: 920 RON
      – Pentru o marca cu logo color: 1288 RON

      In cazul in care doriti mai multe informatii va rugam sa ne contactati la: (+4) 031 431 5402, (+4) 0799 938 762 sau prin email: office @ nomenius.ro.

      O zi frumoasa!
      Nomenius

  1. Care este legea respectiv art care specifică posibilitatea de a te opune înregistrării mărcii similare sau identice cu marca ta (in calitate de titular )in perioadă de 2 ani de la expirarea inregistrarii .
    pentru ati putea menține drepturile asupra mărcii chiar dacă nu a fost reînnoită la timp
    Multumesc

    1. Buna ziua,

      Va multumim pentru intrebare.

      Gasiti prevederile care prezinta interes pentru dumneavoastra in cadrul articolului 6 alineatul (4) litera f) din legea nr. 84/1998 a marcilor si indicatiilor geografice (republicata).

      Daca va putem ajuta cu alte informatii sau lamuriri, ne puteti contacta la numarul de telefon disponibil pe site sau pe adresa de e-mail.

      O zi frumoasa
      Nomenius

  2. Am gasit o marca deja inregistrata

    Daca marca este listat in osim ca e expirata in 2017 ce sanse am sa o inregistrez eu acum ?

    1. Bună ziua,

      dacă marca anterioară a expirat în 2017, ea nu mai reprezintă un drept opozabil, însă trebuie să luați în considerare posibilitatea anulării unei mărci pentru motivul depunerii cu rea-credință, iar noțiunea de rea-credință permite o varietate de interpretări din partea instanței.

      Mulțumim pentru comentariul dvs.
      Echipa Nomenius.

  3. Buna ziua!
    In momentul reinoirii unei marci se poate aduce modificari logo-ului color ?
    Mentionez ca textul va ramane acelasi ca in logo-ul detinut inainte!
    Multumesc!

    1. Buna ziua,

      In momentul reinnoirii marcii nu se pot face niciun fel de modificari:
      • Nu se pot adauga/elimina cuvinte din denumire
      • Nu se poate modifica logo-ul
      • Nu se pot adauga clase de protectie

      Daca logo-ul a suferit modificari fata de acum 10 ani sau daca v-ati extins activitatea si doriti sa acoperiti si alte clase, singura optiune este redepunerea unei noi marci.

      Pentru orice intrebari, nu ezitati sa ne contactati.

      Echipa Nomenius
      (+4) 031 426 0745, (+4) 0753 139 779
      office@grecupartners.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Puteți să distribuiți această pagina pe:
× Cu ce vă putem ajuta?