Inregistrare marci comunitare – Inregistrare marca la OSIM, EUIPO & WIPO – 0799 938 762

Desenele și modelele comunitare

Desenele și modelele comunitare August 21, 2024Leave a comment

Desenele și modelele comunitare – O uniune tot mai strânsă între designeri

În lumea mai puțin explorată a desenelor și modelelor industriale, mai multe instituții implicate au luat măsuri de-a lungul ultimilor ani pentru a încuraja inovația și progresul tehnologic, și a aduce în atenția publicului creațiile originale care ne îmbunătățesc și ne înfrumusețează viața. În acest sens, merită amintită și comentată activitatea Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO), care, prin măsuri care variază de la simplificarea procesului de înregistrare până la acordarea de premii pentru creatorii europeni de desene și modele industriale, a adus contribuții notabile la importanța desenelor și modelelor industriale în domeniul drepturilor de proprietate intelectuală. Dacă privim activitatea generală a EUIPO, putem observa că a ajuns în timp un pionier al inovației, cu o orientare puternică spre colaborarea cu oficiile naționale, fiind în mai multe ocazii în vârful clasamentelor din domeniu privind inovația din serviciile de proprietate intelectuală . Prin activitățile și măsurile lor, instituțiile Uniunii Europene au arătat încă odată că spiritul creator european este demn de celebrare, cuvenindu-se ca designerii europeni să primească recunoaștere, protecție și susținere pentru contribuțiile lor la industrie.

Ce sunt desenele și modelele industriale comunitare?

Oricine depune un efort creativ și creează un desen sau model original merită să-i fie recunoscută și protejată munca, prin conferirea unui drept exclusiv asupra creației sale. Această protecție, pe lângă că este firească, este și o formă de recompensare și stimulare a celor care investesc timp, efort și bani în inovație. Cu toate că statele membre ale Uniunii Europene au instituții la care creatorii își pot înregistra desenele și modelele, s-a observat că nevoia de protecție depășește, de multe ori, granițele unui stat membru. Trebuie amintit că protecția conferită de înregistrare este una teritorială, așadar drepturile sunt, în mod normal, recunoscute numai pe teritoriul statului în care are loc înregistrarea. Acest aspect pune, însă, piedici în comerț și poate descuraja designerii să-și înregistreze rezultatele, dat fiind faptul că libertatea de circulație a mărfurilor în interiorul Uniunii a permis intensificarea comerțului și comercializarea unor produse ce încorporează desene sau modele mult mai ușor. Într-o astfel de situație, pentru a-și proteja creația, un designer se vede nevoit să parcurgă procedura de înregistrare în fiecare stat membru în care dorește să-și comercializeze produsele; în caz contrar, riscă să fie copiat de competitorii din statele unde nu beneficiază de protecție, fără a li se putea atrage răspunderea.
Uniunea Europeană a recunoscut existența acestor impedimente și a decis că se impune dezvoltarea unui mod prin care creatorii de desene și modele să-și poată proteja munca în toate statele membre, printr-o procedură unică. Astfel a apărut noțiunea de desene și modele industriale comunitare, prin Regulamentul (CE) nr. 6/2002 privind desenele și modelele comunitare.

Cum încurajează Uniunea industria creativă europeană?

La momentul redactării Regulamentului privind desenele și modelele comunitare, Consiliul Uniunii Europene a constatat că înregistrarea unor desene și modele industriale poate constitui nu numai un impediment birocratic (fiind nevoie ca designerul să parcurgă procedura de înregistrare la fiecare oficiu vizat în parte), dar și un impediment financiar, în special pentru întreprinderile mici și mijlocii, fiindcă fiecare oficiu național ar fi perceput o taxă pentru înregistrarea în teritoriul lor. Prin urmare, creatorii s-ar fi văzut în imposibilitatea de a obține o protecție legală adecvată cât timp nu ar fi avut acces la resurse financiare considerabile, generând o situație inechitabilă pentru creatorii aflați la început de drum, dar care au creat desene și modele demne de a fi aduse în atenția publicului. Din acest motiv, înregistrarea unei creații ca desen sau model industrial comunitar, parcurgând o procedură unică, supusă unei taxe unice, a fost soluția pentru a facilita accesul echitabil al întreprinderilor mici și mijlocii, precum și al autorilor independenți, la protecția legală cuvenită.
În plus, EUIPO a mers cu un pas mai departe și a dorit să recompenseze eforturile creative ale cetățenilor Uniunii, premiind designul și managementul deosebit al drepturilor de proprietate industrială prin instituirea premiilor DesignEuropa . Aceste premii sunt acordate anual pentru desene și modele industriale comunitare deosebite, aparținând, deopotrivă, unor operatori economici variind de la companii mari până la întreprinderi mici, precum și creatorilor cu o carieră remarcabilă în design și, mai nou, creatorilor tineri ai noilor generații.

Înregistrarea la EUIPO vs. înregistrarea la OSIM – Ce diferă?

Pentru a obține înregistrarea unui desen sau model, indiferent dacă este comunitar sau este depus la un oficiu național, acesta trebuie să întrunească o serie de condiții. Cu toate acestea, în evaluarea cererii de înregistrare, nu toate oficiile procedează la fel, iar fiecare dintre ele se ghidează după un set propriu de reguli, chiar dacă între regulile aplicabile există, adesea, multe asemănări. Există două aspecte ale procedurii de înregistrare a unui desen sau model industrial care trebuie avute în vedere la momentul alegerii oficiului de depunere: durata procedurii și aspectele verificate la examinarea cererii.
Primul aspect se referă la durata la care un solicitant se poate aștepta atunci când decide să înregistreze un desen sau model. Înainte de toate, trebuie menționat că etapele procedurii de înregistrare diferă de la un oficiu la altul. În timp ce OSIM impune parcurgerea unei etape în care cererea, după examinarea inițială, se publică în Buletinul Oficial de Proprietate Industrială (BOPI), în vederea formulării de opoziții de către persoanele interesate, procedura în fața EUIPO nu cuprinde o astfel de etapă. În preambulul Regulamentului privind desenele și modelele industriale comunitare se menționează în repetate rânduri că unul din obiectivele pentru care a fost fondat EUIPO și pentru care se instituie o procedură unică la nivel unional este pentru a simplifica procesul de înregistrare și a-l eficientiza din punct de vedere al timpului. Prin urmare, soluția legiuitorului european a fost să impună o verificare simplificată în cazul cererilor depuse la EUIPO. Astfel, o cerere depusă la EUIPO se poate finaliza în câteva săptămâni, în timp ce înregistrarea unui design la OSIM poate dura mai multe luni, pentru a exista timpul necesar în vederea examinării mai atente – după cum vom vedea mai departe – și publicării cererii în BOPI.
Al doilea aspect se referă la faptul că atât Regulamentul nr. 6/2002, aplicabil desenelor și modelelor comunitare, cât și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor, care reglementează înregistrarea desenelor sau modelelor la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM), prevăd că un desen sau model industrial poate fi înregistrat, printre altele, dacă este nou. Ca regulă, noutatea unui desen sau model presupune ca niciun desen sau model identic să nu fi fost făcut public înaintea datei de depunere a cererii de înregistrare. Cu toate acestea, caracterul nou nu este printre elementele pe care EUIPO le verifică în procedura de înregistrare, apreciind că este la latitudinea terților interesați să sesizeze Oficiul dacă își văd drepturile vătămate prin înregistrarea desenului sau modelului. Acest lucru se poate face prin intermediul procedurii de declarare a nulității, care se desfășoară în fața unei comisii specializate a EUIPO.
Pe de altă parte, OSIM realizează o analiză mai amănunțită a caracterului de noutate al desenului sau modelului supus înregistrării. Deși acest lucru ar putea fi văzut ca un impediment în calea înregistrării rapide a desenelor și modelelor, o examinare mai atentă poate preveni situația în care un desen este înregistrat cu nesocotirea unor drepturi anterioare ale unui terț, iar acesta din urmă alege să inițieze contestații sau litigii împotriva titularului. Prin urmare, o examinare amănunțită poate fi văzută și ca o modalitate de prevenție a unor eventuale conflicte juridice.

Concluzia care se poate trage este că nu există sistemul perfect, ci numai sistemul perfect pentru un desen sau model, pentru un creator sau pentru o afacere. Așadar, pentru mai multe informații sau orice întrebări suplimentare, vă rugăm să nu ezitați să ne contactați:

➡ Telefon: (+4) 031 426 0745
📧 Email: office@nomenius.ro

Suntem aici pentru a vă ajuta și pentru a oferi suportul nostru legal la toate situațiile dumneavoastră.

Așteptăm cu nerăbdare să discutăm cu dumneavoastră.

Avocat Alina Stănescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Puteți să distribuiți această pagina pe:
× Cu ce vă putem ajuta?