Inregistrare marci comunitare – Inregistrare marca la OSIM, EUIPO & WIPO – 0799 938 762

Drepturile de autor și inteligența artificială

Drepturile de autor și inteligența artificială October 23, 2023Leave a comment

Drepturile de autor și inteligența artificială – echilibrarea drepturilor de proprietate intelectuală

Intersecția dintre inteligența artificială (IA) și drepturile de proprietate intelectuală, în special drepturile de autor, este un domeniu complex și în evoluție rapidă. Pe măsură ce IA continuă să avanseze, întrebările legate de cine deține conținutul generat de IA, cum pot fi protejate operele generate prin intermediul inteligenței artificiale și ce constituie o încălcare a acestor lucrări sunt extrem de pertinente.

În acest sens, legislația privind drepturile de autor este concepută pentru a proteja operele originale și creative ale autorilor. În această categorie intră operele literare, creațiile muzicale, codurile software, lucrările artistice vizuale etc. Până la dezvoltarea inteligenței artificiale, rezultatul ecuației era simplu, creatorul operei este proprietarul acesteia și acesta deține drepturile de autor, însă odată cu apariția IA calculele s-au complicat.

Sistemele de inteligență artificială au capacitatea de a genera conținut care poate fi foarte asemănător cu operele realizate de către oameni. Cu titlu de exemplu, sistemele de inteligență artificială au fost folosite pentru a compune muzică, pentru a scrie sau pentru a crea texte. Provocarea cu privire la un astfel de conținut se rezumă în principal la identificarea titularului drepturilor de autor care poate fi considerat fie programatorul sistemului inteligent, fie sistemul inteligent per se.

De pildă, “Portretul lui Edmond de Belamy”, creat de colectivul artistic Obvious, cu sediul la Paris a fost generat cu ajutorul unui tip de inteligență artificială cunoscut sub numele de Generative Adversarial Network (GAN). De asemenea, un sistem de inteligență artificială denumit “Aiva” a compus piese pentru orchestre.

Provocările juridice și etice legate de conținutul generat de inteligența artificială sunt încă în evoluție și nu există o abordare universală astfel încât să fie descoperită o soluție “one-size-fits-all”. Cu toate acestea, sunt luate în considerare mai multe abordări potențiale, precum:

Inteligența artificială ca instrument: Un argument este că IA ar trebui să fie considerată un instrument sau o extensie a creativității umane. Din acest punct de vedere, drepturile de autor ar aparține persoanei sau organizației care operează și dirijează sistemul de inteligență artificială, la fel cum un fotograf deține drepturile de autor asupra unei fotografii realizate cu un aparat de fotografiat.

Proprietatea comună: O altă abordare constă în recunoașterea contribuției sistemului de inteligență artificială, cât și a creatorilor săi umani. Drepturile de autor ar putea fi deținute în comun, recunoscând că inteligența artificială este un instrument, dar care a jucat un rol semnificativ în procesul de creație.

Un cadru juridic nou: Există susținători ai creării unui cadru juridic inovator, special conceput pentru a aborda conținutul generat de inteligența artificială. Acesta ar putea defini statutul juridic al IA și proprietatea asupra operelor realizate de aceasta, având în vedere natura unică a procesului creativ.

Drepturile de autor și inteligența artificială se intersectează într-un peisaj complex în care conceptele tradiționale de paternitate a operei și drepturile de proprietate sunt puse la îndoială. Exemplele de artă, muzică și scriere generate de sisteme de inteligență artificială ilustrează necesitatea unei reevaluări a legislației privind drepturile de autor. Pe măsură ce IA continuă să evolueze, părțile interesate din domeniile tehnologiei, dreptului și artei trebuie să colaboreze pentru a găsi soluții echilibrate care să protejeze drepturile autorilor, încurajând în același timp inovarea în era IA, chilibrarea acestor interese fiind esențială în modelarea viitorului drepturilor de proprietate intelectuală.

Pentru mai multe informații sau orice întrebări suplimentare, vă rugăm să nu ezitați să ne contactați:

➡ Telefon: (+4) 031 426 0745
📧 Email: office@grecupartners.ro

Suntem aici pentru a vă ajuta și pentru a oferi suportul nostru legal la toate situațiile dumneavoastră.
Așteptăm cu nerăbdare să discutăm cu dumneavoastră.

Avocat Persida Ciobanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Puteți să distribuiți această pagina pe:
× Cu ce vă putem ajuta?