Cand Vodafone a vrut sa-si lanseze marca in Romania a avut o surpriza mai putin placuta: marca societatii fusese inregistrata inca din 1995 de catre rivalul lor, Telemobil (titularul marcii Zapp).
Si probabil la fel de surprinsi au fost si baietii din trupa la La Familia cand au aflat ca cineva din B.U.G. Mafia le inregistrase deja marca la OSIM. Au urmat scandaluri, articole, procese… iar trupa a trebuit sa-si schimbe numele pana la reglementarea situatiei.
Dar nu sunt cazuri singulare. Nici pe departe. De fapt, presa e plina de povesti de groaza de genul asta, in care cineva a inregistrat marca alcuiva.
Iata cateva dintre ele:
Proprietarul lanturilor de restaurante City Cafe, City Grill, dar si al berariei Caru cu Bere din Bucuresti, a inregistrat marca “Bolta Rece fara nici un fel de probleme”
Sursa: Financiarul.ro
Brandul “Copou este pe punctul de a fi confiscat de o firma privata patronata de finii lui Gheorghe Nichita, primarul Iasului”.
Sursa: TeleM
Poate ca e o noutate pentru unii, insa…
Zeci de marci sunt “furate” in fiecare zi sub protectia legii
Sa zicem ca aveti un restaurant renumit. Are un nume frumos, usor de tinut minte si un renume bun, pe care l-ati construit in cativa ani. Iar clientii vin aici cu incredere.
Pana intr-o zi cand primiti o veste proasta: fara sa stiti, cel mai periculos concurent al dumneavoastra a reusit sa inregistreze aceeasi marca la OSIM. Iar acum va cere bani in schimbul marcii, sau mai rau ” va roaga respectuos sa incetati sa mai folositi marca”, sau va vedeti in tribunal.
Indiferent ce decizie luati, costurile vor fi masive. In cel mai fericit caz, veti avea de platit mii sau zeci de mii de euro pentru dreptul de a folosi numele. (Exista zvonuri cum ca o anumita firma de talie mare a trebuit sa plateasca altei firme o suma intre cateva sute de mii si cateva milioane de dolari, doar pentru a-si recupera brand-ul!)
In cel mai rau caz, va trebui sa vi-l schimbati “si sa pierdeti cu ocazia asta credibilitate, clienti si bani“. Pentru unii, pierderea numelui este similara cu falimentul.
Poate spuneti ca asa ceva nu se poate intampla. Daca dumneavoastra ati folosit marca asta pana acum, ar trebui sa aveti niste drepturi, nu?
In Romania, folosirea unei marci neinregistrate nu ofera absolut nici un drept!
Multa lume crede ca simpla infiintare a unei firme ii impiedica pe altii sa foloseasca acelasi nume. Sau ca daca au inregistrat un domeniu, acest lucru le ofera drepturi speciale.
Fals.
Poate ca e valabil in alte tari. De exemplu in SUA, unde nu poti inregistra o marca pe care nu ai folosit-o pana acum. La noi in schimb, dupa ce ai inregistrat o marca poti sa astepti pana la 5 ani ca sa te hotarasti daca iti trebuie sau nu.
Altfel spus, titularul unei marci decade din drepturi doar daca nu a folosit-o in ultimii 5 ani. Suficient pentru cineva rau-intentionat care vrea sa puna bete in roate concurentei.
Situatiile de genul asta sunt greu de rezolvat. Teoretic ati putea demonstra in instanta ca inregistrarea marcii s-a facut cu rea credinta (daca de exemplu a fost facuta de un fost angajat). In practica, lucrul asta este foarte greu de dovedit, si multe din procese se solutioneaza in afara instantei – prin intelegeri.
Deci ce puteti face ca sa va protejati?
Simplu: incepeti cat mai rapid procedurile de inregistrare a marcii.
Inregistrarea unei marci costa mult mai putin decat isi imagineaza lumea (mai multe detalii despre asta imediat), si aduce cateva avantaje clare:
- dobanditi drepturi exclusive de folosire a marci
- ii impiedicati pe altii sa comercializeze produse similare sub aceeasi marca
- o marca inregistrata poate fi cesionata sau licentiata catre alte firme si persoane, si in felul asta sa va aduca venituri suplimentare
Daca vreti sa va inregistrati marca, exista doua variante: puteti sa o inregistrati singur, sau printr-o firma de consiliere in proprietate intelectuala.
Prima varianta are avantajul ca este si cea mai ieftina. Din pacate este singurul avantaj, iar dezavantajele sunt pe masura:
- birocratia inregistrarii marcilor este stufoasa si pregatiti-va psihologic pentru formulare, taxe, stat pe la ghisee, drumuri inutile si-asa mai departe
- daca nu ati facut o cercetare destul de amanuntita a celorlalte marci de pe piata, este foarte probabil ca OSIM sa va respinga cererea pe motive de similaritate. In cazul asta va trebui sa formulati contestatii si sa va sustineti cazul in fata unei comisii.
Puteti foarte usor sa inregistrati marca “gresit” de exemplu, sa nu o incadrati bine intr-o anumita clasa, sau sa o inregistrati in mai multe decat e cazul (si sa platiti mai mult)
A doua varianta este mult mai rapida si va scapa de durerile de cap:
Cum alegeti un consilier in proprietate intelectuala
Daca ati fi bolnav si ar trebui sa va operati, ce chirurg ati alege: pe cel care a citit sute de carti despre boala de care suferiti, sau pe cel care a operat cu succes cateva sute de asemenea cazuri?
Probabil l-ati alege pe cel cu experienta practica. Vedeti ce spun clientii nostri despre serviciile oferite <info clienti>
Iar asta e un motiv bun sa va ganditi la Nomenius pentru inregistrarea marcii dumneavoastra. Pentru ca consilierii Nomenius nu sunt doar oameni care stiu foarte multe despre marci si protejarea proprietatii intelectuale: sunt avocati specializati in dreptul proprietatii intelectuale.
Iar un avocat este cea mai buna alegere daca vreti sa va inregistrati marca rapid si sigur. Iata de ce:
In primul rand, exista anumite negocieri cu comisiile de la OSIM la care e mai bine sa participe avocati. Un avocat stie baza legala si poate sa ofere motivatii mult mai usor. Iar daca cererea dumneavoastra a fost respinsa, avocatul are un arsenal mult mai bogat pentru a formula contestatii si a motiva ca respingerea este neintemeiata.
In al doilea rand, pot sa apara situatii dificile chiar si cand marca a fost inregistrata cu succes. De exemplu, un concurent poate sa incerce sa inregistreze o marca asemanatoare, sau sa comercializeze un produs sub aceeasi marca – fara sa aiba dreptul. In situatia in care apar conflicte de genul asta, acelasi avocat care v-a inregistrat marca poate sa ajute la rezolvarea amiabila a situatiei, sau poate sa va reprezinte in instanta si fara sa transmiteti dosarul la cineva care nu stie nimic despre el.
Raspunsuri la toate intrebarile pe care le aveti despre marci – gratuit
Cand sunati la Nomenius, mai intai aveti parte de o consultatie gratuita de 10 minute. Problemele difera mult de la un caz la altul, si e bine sa stiti din start la ce va puteti astepta. In unele situatii, inregistrarea unei marci este neindicata sau chiar imposibila si ar fi util sa aflati dinainte care sunt sansele, fara sa cheltuiti bani degeaba.
Nu trebuie sa va deplasati prin oras, nu trebuie sa platiti nimic, si mai ales nu va obliga nimeni sa va inregistrati marca cu noi. Daca aveti o nelamurire legata de inregistrarea marcilor si desenelor industriale, puteti sa o clarificati intr-o discutie scurta la telefon. Scutiti in felul asta timp si nervi macar prin faptul ca nu mai trebuie sa cititi zeci de pagini de legislatie complicata.
+40 745 007 311 (Orange)
Sunati acum si aflati cum puteti sa va inregistrati marca inaintea concurentilor dumneavoastra. Cu un simplu apel puteti afla gratuit raspunsuri la toate intrebarile legate de inregistrarea unei marci.
Doriti sa intrati in posesia ghidului informativ oferit de Nomenius?
Va rugam sa completati formularul urmator pentru a intra in posesia acestui ghid.
Error: Contact form not found.
(acest ghid este informativ, consultanta necesara inregistrarii marcilor poate fi oferita de catre consilierii Nomenius)
Pentru inregistrare marci nationale, comunitare, internationale va rugam sa ne contactati la
+40 745 007 311 – apelati si primiti gratuit raspunsuri la intrebarile legate de inregistrarea marcilor.