{ Text Block: }
Protecția dobândită prin înregistrarea unei mărci naționale la OSIM (Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci) vizează exclusiv teritoriul României, iar procedura înregistrării mărcii naționale se întinde pe o perioadă de cel puțin 9 luni.
Înregistrarea unei mărci naționale este de principiu o procedură de lungă durată pentru simplul fapt că abia după o perioadă de 3 luni de la depunere, cererea de marcă este verificată de către un examinator OSIM cu privire la îndeplinirea condițiilor de înregistrare – respectiv, dacă cererea este incidentă cu motivele absolute de refuz la înregistrare. După o perioadă de cel puțin 6 luni de la depunere, examinatorii OSIM emit o Decizie cu privire la înregistrarea mărcii naționale, iar dacă răspunsul este afirmativ, simpla procedură de redactare a certificatului de înregistrare se întinde pe o perioadă de aproximativ 3 luni. Mai mult, costurile pentru o marcă națională diferă în funcție de tipul mărcii: pentru o marcă verbală taxele încep de la 892 RON, iar pentru o marcă cu logo color costurile aproape se dublează la 1693 RON.
Spre deosebire de o marcă națională, marca europeană este protejată în toate cele 28 de state membre UE (inclusiv Marea Britanie până la finalizarea procedurii de Brexit), iar taxele încep de la 850 EUR indiferent de tipul mărcii (verbală, figurativă, combinată etc.).
Oficiul European vine în sprijinul antreprenorilor din teritoriu punând la dispoziția acestora Procedura Fast Track. Prin intermediul acesteia, se poate obține o înregistrare de marcă mult mai rapid decât în oricare alt Oficiu din Statele Membre, inclusiv OSIM. Procedura Fast Track presupune analizarea cererii de marcă europeană cu privire la motivele absolute în foarte scurt timp de la depunere, perioada de examinare a valabilității mărcii putând fi efectuată chiar și între 1 și 3 zile.
La depunerea unei mărci europene, pentru a beneficia de serviciile procedurii accelerate Fast Track, este necesar să fie alese clase de protecție dintr-o bază de date armonizată ce este acceptată de către toate Oficiile Naționale – avantajul este că pot fi evitate eventualele incompatibilități cu privire la Clasificarea produselor și serviciilor în cazul unui conflict cu o marcă înregistrată la nivel național într-un stat membru al Uniunii Europene. Pe lângă această condiție, plata trebuie făcuta în cel mai scurt timp după depunere, iar preferabil ar fi ca taxele oficiale să nu fie achitate din contul unei terțe persoane, ci chiar din contul solicitantului de marcă.
Înregistrarea mărcii europene poate fi obținuta într-o perioadă de 3 ori mai rapidă decât cea de înregistrare a unei mărci naționale la OSIM. Deși o marcă este protejată chiar din momentul depunerii (protecția fiind consolidată retroactiv după ce este obținută înregistrarea), având în vedere practicile comerciale recente de a fi solicitat un certificat de înregistrare de marcă atunci când un antreprenor dorește să introducă un produs ce poartă o marcă în cadrul unor lanțuri comerciale, Procedura Fast Track de înregistrare a mărcii europene este cea mai rapidă cale pentru obținerea unui astfel de document în cel mult 3 luni jumătate – 4 luni.
Pentru detalii suplimentare despre Fast Track și celelalte avantaje ale unei mărci europene, recomandăm cu încredere consultarea unei agenții de proprietate intelectuală pentru a afla informații complete și corecte cu privire la obținerea protecției pentru marca dumneavoastră în cel mai scurt timp.
Marian Constantin