{ Text Block: }
După mai bine de patru ani de la decizia Regatului Unit de a își retrage calitatea de membru al Uniunii Europene în urma unui referendum național, în sfârșit am ajuns la un consens în ceea ce privește protecția mărcilor europene înregistrate la EUIPO.
În momentul de față, mărcile europene sunt protejate în 28 de state membre UE, inclusiv Regatul Unit, până la sfârșitul perioadei de tranziție și anume, 31 decembrie 2020. De la 1 ianuarie 2021, mărcile europene nu vor mai fi protejate în Regatul Unit.
Cum impactează BREXIT-ul protecția mărcilor europene pentru teritoriul Regatului Unit?
După cum aflam mai sus, protecția pentru Regatul Unit încetează începând cu 1 ianuarie 2021. Cu toate acestea, Oficiul Britanic va crea mărci naționale, clone ale mărcilor europene, valabile pentru Regatul Unit.
Mărcile britanice astfel create vor fi identice cu mărcile europene și vor pastra aceeași dată de protecție, fară a impune niciun cost suplimentar titularilor de marcă europeană.
O altă precizare relevantă este că titularii mărcilor europene nu trebuie să efectueze niciun demers suplimentar, deoarece mărcile britanice, clone ale mărcilor europene, vor fi realizate automat de Oficiul Britanic.
Cu alte cuvinte, titularii vor beneficia în continuare de protecție fară a efectua niciun demers suplimentar, cu condiția ca procedura de înregistrare a mărcii europene să fie definitivata până la data de 31 decembrie 2020 – în acest sens, ne referim nu doar la depunerea cererii, ci la definitivarea întregii proceduri, inclusiv parcurgerea perioadei de 3 luni destinată opozițiilor și eliberarea certificatului de înregistrare.
Ce se întâmplă cu cererile de marcă europeană care nu sunt soluționate până la data de 31 decembrie 2020?
Reiterând cele de mai sus, pentru a beneficia de transpunerea mărcii europene într-o marcă britanică, clonă a mărcii europene, procedura trebuie să fie definitivată până la data de 31 decembrie 2020. Dacă marca devine înregistrată în data de 1 ianuarie 2021, protecția nu va mai viza teritoriul Regatului Unit.
Cu toate acestea, Oficiul Britanic oferă o soluție și pentru aceste cazuri, acordând o perioadă de grație de 9 luni, respectiv până la data de 30 septembrie 2021. În aceste cazuri, titularul de marcă europeană va trebui să achite taxele pentru o marcă britanică, iar aceasta din urmă va beneficia de aceeași dată de protecție precum marca europeană – cu alte cuvinte, crearea unei clone în care să se transpună marca europeană va impune achitarea de costuri suplimentare.
Cum putem beneficia de protecție pentru UK dacă depunem o cerere de marcă europeană după data de 1 ianuarie 2021?
Singurele soluții pentru a fi protejați și pentru Regatul Unit sunt fie să depunem spre înregistrare concomitent o cerere de marcă națională în fata Oficiului Britanic, fie în baza cererii de marcă europeană să înregistram o marcă internațională la WIPO având ca teritoriu desemnat Regatul Unit.
Dacă nu este îndeplinit cel puțin unul dintre demersurile mai sus menționate, marca nu va fi protejată pentru Regatul Unit.
Pentru a stabili care este cea mai bună soluție pentru a ne asigura că protecția mărcii vizează și teritoriul Regatului Unit, recomandarea noastă este să luați legătură cu un avocat specializat în proprietatea intelectuală sau o agenție de proprietate industrială înainte de finalul acestui an.
Marian Constantin – Consultant Juridic