Inregistrare marci comunitare – Inregistrare marca la OSIM, EUIPO & WIPO – 0799 938 762

Mickey Mouse intră în domeniul public

Mickey Mouse intră în domeniul public February 8, 2024Leave a comment
Mickey Mouse intră în domeniul public – drepturile de autor în SUA

Emblematicul personaj Mickey Mouse, în forma sa originală, va deveni liderul unui grup de personaje, filme și cărți care intră în domeniul public la începutul anului 2024. Într-un moment așteptat de mulți, o versiune a acestui personaj esențial pentru proprietatea intelectuală și poate cel mai reprezentativ în cultura pop americană va fi “eliberată” de drepturile de autor aparținând Disney. Primul film cu Mickey, “Steamboat Willie” din 1928, va deveni disponibil publicului larg. “Este momentul. Acesta este Mickey Mouse. Este un moment plin de simbolism”, a declarat Jennifer Jenkins, profesor de drept și director al Center for the Study of Public Domain de la Duke. “Mă simt ca țeava de abur de pe vapor, eliberând fum. Este extrem de incitant.”

Legea SUA permite ca drepturile de autor să fie menținute timp de 95 de ani, o perioadă care a fost extinsă de mai multe ori în timpul vieții lui Mickey.”Câteodată este denumită Legea de protecție a lui Mickey Mouse”, a spus Jenkins. “Aceasta este o exagerare, deoarece nu numai Disney a susținut extinderea termenului. A fost un grup întreg de titulari de drepturi de autor, ale căror lucrări urmau să intre curând în domeniul public și au beneficiat foarte mult de cei 20 de ani de protecție suplimentară.”

Deși artiștii și creatorii actuali vor putea folosi Mickey, există limite semnificative. Doar versiunea mai veche și nevorbitoare, asemănătoare unui șoarece jucăuș a căpitanului de vas din “Steamboat Willie” devine publică. “Versiunile moderne ale lui Mickey nu vor fi afectate de expirarea copyright-ului pentru Steamboat Willie, iar Mickey va continua să joace un rol important ca ambasador global pentru Walt Disney Company în poveștile noastre, atracțiile parcurilor tematice și produsele de marcă”, a menționat Disney într-o declarație.

Cu toate acestea, Disney deține încă un drept de marcă asupra lui Mickey ca mascotă și identificator de marcă și este interzisă utilizarea personajului în mod înșelător pentru a induce în eroare consumatorii.

“Steamboat Willie”, regizat de Walt Disney și Ub Iwerks, și printre primele desene animate sincronizate cu sunet, a fost de fapt al treilea desen animat cu Mickey și Minnie, dar primul lansat. Acesta prezintă o versiune mai amenințătoare a lui Mickey căpitan de vas, care confecționează instrumente muzicale din alte animale.

Și tigrul săltăreț Tigger se alătură prietenului său Winnie the Pooh în domeniul public, odată cu împlinirea a 96 de ani a cărții în care a apărut pentru prima dată, “The House at Pooh Corner”. Pooh a devenit proprietate publică acum doi ani, odată cu intrarea în domeniul public a operei originale “Winnie the Pooh” de A.A. Milne.

Data de 1 ianuarie 2024 a fost mult timp marcată pe calendarele celor interesați de domeniul public, dar unii consideră că acest lucru arată cât de mult durează în SUA până când operele devin publice. Creațiile mai puțin cunoscute decât Winnie sau Minnie pot dispărea sau pot fi uitate în lumea drepturilor de autor.

“Este cu adevărat remarcabil faptul că există opere care sunt încă recunoscute și durabile după 95 de ani”, a declarat Cory Doctorow, autor și activist pentru o posesie publică mai largă a operelor.

Legea actuală privind drepturile de autor, adoptată în 1998, a adus SUA într-o sincronizare mai strânsă cu Uniunea Europeană și este puțin probabil ca Congresul să o extindă acum. “Există acum chiar mai multă opoziție decât acum 20 de ani, când a fost adoptată legea Mickey Mouse”, a spus Paul Heald, profesor la College of Law al University of Illinois, specialist în dreptul de autor și dreptul internațional al proprietății intelectuale.

În unele cazuri SUA merge mult dincolo de Europa și menține drepturile de autor asupra operelor care sunt deja publice în țara de origine, deși acordurile internaționale ar permite SUA să adopte termenul mai scurt al altor țări pentru operele produse acolo. De exemplu, cărțile lui George Orwell, inclusiv “Animal Farm” din 1947 și “1984” din 1949, sunt acum în domeniul public în Marea Britanie, dar în SUA acestea nu vor intra în domeniul public timp de încă 25 de ani.

Raportat la această situație, considerăm util să ne uităm și la reglementarea din România: durata protecției conferite de drepturile de autor este pe toată durata vieții autorului, iar după moartea acestuia, drepturile se transmit moștenitorilor pentru o perioadă de 70 de ani.

Pentru mai multe informații sau orice întrebări suplimentare, vă rugăm să nu ezitați să ne contactați:

➡ Telefon: (+4) 031 426 0745
📧 Email: office@nomenius.ro

Suntem aici pentru a vă ajuta și pentru a oferi suportul nostru legal la toate situațiile dumneavoastră.
Așteptăm cu nerăbdare să discutăm cu dumneavoastră.

Patricia Botezatu – Intellectual Property Consultant

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Puteți să distribuiți această pagina pe:
× Cu ce vă putem ajuta?