Inregistrare marci comunitare – Inregistrare marca la OSIM, EUIPO & WIPO – 0799 938 762

Primele sancțiuni pentru inteligența artificială: o confirmare a încălcării drepturilor de proprietate intelectuală

Primele sancțiuni pentru inteligența artificială: o confirmare a încălcării drepturilor de proprietate intelectuală June 10, 2024Leave a comment

Dacă la începutul anului eram surprinși de avântul cu care inteligența artificială iși făcea loc în toate aspectele vieții noastre și ne puneam intrebări despre cum se va integra aceasta în cadrul legal existent, multe voci chiar atrăgând atenția asupra multiplelor incălcări ale drepturilor de proprietate intelectuală, acum au apărut primele sancțiuni care confirmă temerile exprimate.

In urma unui proces mediatic, Tribunalul pentru Internet din Guangzhou a concluzionat că o companie de inteligență artificială s-a făcut vinovată de încălcarea drepturilor de autor în ceea ce privește furnizarea de servicii de transformare a textului în imagini, folosind AI. Această hotărâre, fără precedent, pune în lumina reflectoarelor responsabilitatea clară pe umerii companiei de AI, acuzată de reclamant că a reprodus imagini protejate de drepturile de autor în mod ilegal și fără permisiune.

Elementul cheie al acestui caz este Ultraman, un personaj cunoscut deținut de Tsuburaya Productions, deținătorul recordului mondial Guinness pentru cele mai multe seriale TV. Atunci când utilizatorii solicitau imagini legate de Ultraman de pe platforma de AI – care nu a fost specificată în rapoarte – rezultatele erau surprinzător de similare cu creația originală a reclamantului.

Tribunalul a considerat compania de AI vinovată de încălcarea drepturilor de autor ale reclamantului și a decis ca aceasta să plătească o despăgubire de 10.000 RMB (aproximativ 1.389 USD). Hotărârea a subliniat, de asemenea, necesitatea ca firma să implementeze filtre de cuvinte cheie pentru a împiedica generarea de imagini care să fie substanțial similare cu Ultraman; în esență, utilizarea normală a indicării legate de Ultraman nu ar trebui să conducă automat la generarea de imagini identice cu lucrările protejate de drepturile de autor.

Este prima dată când o companie de AI este trasă la răspundere legală pentru generarea de conținut protejat prin drepturi de autor. Desigur, nu pare a fi ultima.

În China, Tribunalul pentru Internet din Beijing a luat o decizie în noiembrie, care, într-o manieră paradoxală, a permis clasificarea unei imagini generate de AI și modificată de un utilizator drept operă de artă. Această hotărâre a fost în favoarea dezvoltării industriale și a adoptării serviciilor generate de AI. Cu toate acestea, decizia din Guangzhou pare să ofere o mai mare protecție creatorilor umani decât să promoveze industria AI. Global Times, un mijloc de comunicare de stat chinez, l-a intervievat pe Zhou Chengxiong, director adjunct la Academia Chineză de Științe, care a comentat că această hotărâre ar putea determina unele companii chineze de AI să ezite să continue să investească și să se dezvolte, deoarece ar putea considera că riscurile legale sunt prea mari.

Peisajul juridic al Chinei în ceea ce privește IA generativă se confruntă cu două obiective potențial conflictuale: pe de-o parte, promovarea inovării și pe de cealaltă parte, instituirea de măsuri de protecție. Acest din urmă obiectiv include totul, de la protecția drepturilor de autor până la prevenirea răspândirii dezinformării și a falsurilor profunde. Acesta include, de asemenea, forme mai sinistre de control – și anume, cenzura.

La scurt timp după acest precedent, autoritatea franceză a concurenței a descoperit că Google a utilizat articole de știri protejate prin drepturi de autor pentru antrenarea inteligenței artificiale Bard. Google, împreună cu compania sa mamă Alphabet au fost amendate cu un total de 250 de milioane de euro (271 de milioane de dolari) pentru nerespectarea unui acord anterior privind utilizarea conținutului protejat prin drepturi de autor pentru serviciul său Bard AI, cunoscut acum sub numele de Gemini.

Autoritatea de concurență a explicat că Google nu a respectat un acord din iunie 2022 referitor la utilizarea articolelor de știri în rezultatele căutărilor sale și pe paginile News și Discover. În acel moment, Google a evitat o amendă angajându-se să intre în negocieri cu furnizorii de știri pentru compensarea utilizării conținutului acestora și să ofere o evaluare transparentă a remunerației cuvenite lor pentru drepturile de utilizare.

Autoritatea a subliniat că Google a eșuat în mai multe aspecte. În primul rând, compania nu a furnizat informațiile necesare pentru perfectarea acordului în timp util. În al doilea rând, Google nu a oferit detalii complete despre modul în care obține venituri din conținutul de știri, încălcând astfel angajamentele asumate în 2022. Autoritatea a considerat că neinformarea editorilor și agențiilor de presă despre utilizarea conținutului lor de către Bard reprezintă o încălcare a obligației de transparență.

Ca răspuns la această decizie, Google a declarat într-o postare oficială pe blog că amenda este „disproporționată,” dar a decis să o plătească în loc să o conteste, afirmând că „este timpul să închidem acest capitol.” Într-o decizie anterioară în același caz, în iulie 2021, autoritatea a amendat Google cu 500 de milioane de euro pentru practici ce puteau cauza prejudicii sectorului presei.

În Statele Unite, mai multe cazuri sunt pe rol, inclusiv o acțiune colectivă intentată în septembrie împotriva OpenAI și Microsoft de către Author’s Guild și 17 autori de ficțiune, al căror material a fost folosit pentru antrenarea ChatGPT. The New York Times a intentat, de asemenea, un proces împotriva acelorași companii, susținând că OpenAI „a copiat milioane de lucrări ale The Times pentru a construi și alimenta produsele sale comerciale fără permisiunea noastră”.

Având în vedere cele menționate, considerăm că o mai mare atenție la respectarea drepturilor de proprietate intelectuală în procesul de antrenare a AI este obligatorie, acest precedent încurajând perpetuarea sancțiunilor în acest domeniu.

Pentru mai multe informații sau orice întrebări suplimentare, vă rugăm să nu ezitați să ne contactați:

➡ Telefon: (+4) 031 426 0745
📧 Email: office@nomenius.ro

Suntem aici pentru a vă ajuta și pentru a oferi suportul nostru legal la toate situațiile dumneavoastră.
Așteptăm cu nerăbdare să discutăm cu dumneavoastră.

Avocat Patricia Botezatu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Puteți să distribuiți această pagina pe:
× Cu ce vă putem ajuta?