Anul 1918 este un an plin de bogăție istorică și culturală pentru țara noastră, prin prisma evenimentelor care și-au pus amprenta asupra României, au conturat și dezvoltat ceea ce deține și este România în ziua de astăzi.
De la încheierea primului război mondial, reintrarea în război aliați cu ANTANTA, până la unirea provinciilor Basarabia, urmată de Bucovina și triumfand cu Transilvania, au făcut ca la 1 decembrie 1918, nașterea statului pe care astăzi îl numim România să devină realitate.
Dacă în anul 2018 celebrăm Centenarul Marii Uniri, OSIM (Oficul de Stat pentru Invenții și Mărci) s-a prevalat de împlinirea unui secol în anul 2006, pe 17 ianuarie 1906 publicandu-se prima lege română 229/17.01.1906 care reglementa brevetele de invenție și înființarea primului organ național de protecție a invențiilor, Biroul Brevetelor, precursor al OSIM. Legea a fost adoptată cu 46 de voturi pentru și 2 contra la Adunarea Deputaților.
Cu toate acestea, deși până la acea dată teritoriul românesc nu se bucură de o instituție care să ofere protecție brevetelor de invenție, primul român care și-a brevetat invenția a fost inginerul Petrache Poenaru, “ Condeiul portaret fără sfârșit, alimentandu-se însuși cu cerneală” (tocul rezervor/stiloul), înregistrat la Viena și ulterior la Paris, obțînând brevetul francez nr. 3208 în 25 mai 1827.
Mai târziu, în anul 1859 domnitorul Alexandru Ioan Cuza a comunicat Camerelor din Principate “ pentru a întocmi o lege în vederea încurajării și răsplătirii pentru descoperirile folositoare prin breveturi de invenție”, totuși, abia în 1906 au fost adoptate, iar astăzi, România, prin legislația sa privind domeniul proprietății intelectuale se ridică la aceleași standarde cu cele mai avansate state din lume.
Aruncându-ne o privire asupra mărcilor înregistrate la OSIM ulterior anului 1918, regăsim o singură înregistrare peste 36 de ani mai târziu, respectiv marca “GORDON’S DRY GIN” o marcă combinată cu logo color ce este înregistrată și protejată chiar și în ziua de astăzi.
,
Astăzi, sunt peste 150 000 de mărci înregistrate la OSIM, iar depunerea mărcilor în România este la un click distanță oriunde în lume. Astfel, mărcile pot fi depuse la OSIM electronic, prin simpla accesare a paginii http://www.osim.ro/bazedate/capitolul_depunere_electronica.php – cu o singură condiție, aceea de a depune la sediul OSIM în termen de 30 de zile ulterior înregistrării electronice, documentele semnate și ștampilate.
Mai mult decât atât, dezvoltarea continuă a proprietății intectuale pe teritoriul României este susținută de Oficiul European al Proprietății Intelectuale prin inițiativa de armonizare a legislației în toate statele membre ale Uniunii Europene, dar și prin inițiativa acestora de a asigura suportul tehnic necesar pentru dezvoltarea mijloacelor electronice ale OSIM.
Marian Constantin
Doamnelor si Domnilor,
OSIM……este si reprezinta creativitatea tehnica a Romaniei si prin aceste Organism National,
Romania este parte la dezvoltarea tehnico stiintifica a Comunitati Internationale. Odata cu aceasta este si recunoastrea internationala a inventatorilor romania.
felicitari.
inventator Alecu Ioan.