Inregistrare marci comunitare – Inregistrare marca la OSIM, EUIPO & WIPO – 0799 938 762

Statele membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord istoric în privința inteligenței artificiale

Statele membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord istoric în privința inteligenței artificiale January 25, 2024Leave a comment

Statele membre ale Uniunii Europene au ajuns recent la un acord istoric cu Parlamentul European privind reglementarea inteligenței artificiale (AI), a rețelelor sociale și a motoarelor de căutare. Legea rezultată în urma acestui acord urmează să intre în vigoare din 2025.

Uniunea Europeană devine astfel prima entitate politică care impune reguli și limite în ceea ce privește dezvoltarea inteligenței artificiale. Acest demers ar putea servi drept exemplu si pentru reglementările viitoare din alte state.

Acordul are la bază un sistem de reguli adaptate în funcție de nivelurile de risc, acordând cea mai înaltă formă de reglementare sistemelor AI care pot pune în pericol sănătatea publică, siguranța și drepturile omului.

Potrivit legislației adoptate, inteligența artificială este definită ca un software capabil să “genereze rezultate precum conținut, predicții, recomandări sau decizii care influențează mediile cu care interacționează”, în conformitate cu obiectivele definite de om.

Pornind de la niște reguli de bază privind dezvăluirea datelor utilizate pentru antrenarea algoritmilor, legea impune diverse obligații pentru serviciile AI.

După aprobarea textului de către Parlamentul European, o echipă de negociatori, printre care se numără și europarlamentarul român Dragoș Tudorache, a purtat discuții intense cu statele membre timp de ore îndelungate pentru a se agrea un text comun, care urmează să fie aprobat de Consiliul European.

Anunțând acordul într-o declarație de presă, comisarul european Thierry Breton a caracterizat înțelegerea drept “istorică”, menționând că aceasta va reglementa și activitatea rețelelor sociale și a motoarelor de căutare, inclusiv a unor giganti precum X, TikTok, Facebook sau Google. Detaliile privind legislația, care va intra în vigoare cel mai devreme în 2025, au fost prezentate într-o formă generală. Unul dintre subiectele discutate în timpul negocierilor a fost supravegherea bazată pe inteligență artificială, cu privire la utilizarea acesteia de către poliție, angajatori și magazine mari. Legea va interzice utilizarea tehnologiilor biometrice și de supraveghere în timp real, inclusiv identificarea emoțiilor unei persoane, cu excepții limitate, precum amenințările cu atacuri teroriste, căutarea victimelor și urmărirea penală în cazul infracțiunilor grave. Autorizarea folosirii AI în aceste cazuri va fi gestionată de o “autoritate independentă” responsabilă și de prevenirea posibilelor abuzuri din partea poliției.

Dragoș Tudorache, europarlamentar român, a subliniat importanța acestui acord, afirmând că UE devine prima din lume care stabilește reglementări concrete pentru AI și pentru lumea digitală viitoare condusă de aceasta. A atras atenția asupra determinării UE de a evita repetarea erorilor trecutului, când companiilor tehnologice mari li s-a permis să se extindă fără reglementări obligatorii privind conținutul de pe platformele lor, inclusiv interferența în alegeri, abuzurile, discursul instigator la ură sau protecția copiilor.

Pentru mai multe informații sau orice întrebări suplimentare, vă rugăm să nu ezitați să ne contactați:

➡ Telefon: (+4) 031 426 0745
📧 Email: office@nomenius.ro

Suntem aici pentru a vă ajuta și pentru a oferi suportul nostru legal la toate situațiile dumneavoastră.
Așteptăm cu nerăbdare să discutăm cu dumneavoastră.

Patricia Botezatu – Intellectual Property Consultant

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Puteți să distribuiți această pagina pe:
× Cu ce vă putem ajuta?