Rusia a recurs la o măsură rară, folosind drepturile de proprietate intelectuală drept tactică de război. La începutul lunii martie, guvernul rus a emis un decret conform căruia companiile rusești nu mai sunt obligate să compenseze proprietarii de brevete, modele de utilitate și designuri din țările “ostile”. Acestea sunt statele occidentale care au impus sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv Regatul Unit și SUA.
Această măsură înseamnă că întreprinderile rusești pot utiliza proprietatea intelectuală, cum ar fi invențiile brevetate sau designurile de modă, fără a plăti sau a căuta consimțământul titularilor de drepturi. Prin urmare, companiile afectate nu iși pot apăra creațiile împotriva imitatorilor ruși.
Măsura poate fi vazută ca o reacție la sancțiunile economice impuse de Occident și la suspendarea privilegiilor comerciale ale Rusiei. Este, de asemenea, un răspuns la deciziile multor companii multinaționale de a înceta afacerile cu companiile rusești.
Suspendarea drepturilor de proprietate intelectuală ca armă economică în contextul unui conflict este fără precedent, cel puțin în ultimele decenii. Exemplele istorice datează de la Primul Război Mondial, când SUA a introdus Legea Comerțului cu Inamicul (Trading with the Enemy Act). Această lege a confiscat drepturile de autor și brevetele deținute de țările inamice, inclusiv brevetul pentru aspirină, în mod notoriu o invenție germană.
Oficialii ruși au sugerat că alte drepturi de proprietate intelectuală deținute de țările occidentale ar putea fi curând restricționate, inclusiv software-ul și mărcile comerciale. Acest lucru ar putea permite antreprenorilor locali să aproprie și să exploateze – fără permisiune și gratuit – mărci precum McDonald’s. O rețea rusă de restaurante a adoptat chiar recent un logo foarte similar cu celebrele arce aurii și a solicitat înregistrarea locală a acestuia.
Sanctiunile au condus de asemenea la respingerea unei acțiuni în instanță pentru încălcarea drepturilor de autor și a mărcilor comerciale aduse de o companie britanică care produce seria de desene animate Peppa Pig.
Suspendarea de către Rusia a brevetelor și a altor drepturi de proprietate intelectuală deținute de companiile occidentale ar putea încălca tratatele internaționale care protejează aceste active la nivel global. Toate țările Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) trebuie să respecte aceste legi și să garanteze că întreprinderile străine își pot face valabile drepturile de proprietate intelectuală împotriva imitatorilor.
Aceste acțiuni ridică problema legalizării pirateriei intelectuale, anul trecut, Rusia fiind adăugată pe lista “de urmărire prioritară” a guvernului SUA, a țărilor care nu protejează suficient drepturile de proprietate intelectuală americane.
Pentru mai multe informații sau orice întrebări suplimentare, vă rugăm să nu ezitați să ne contactați:
➡ Telefon: (+4) 031 426 0745
📧 Email: office@nomenius.ro
Suntem aici pentru a vă ajuta și pentru a oferi suportul nostru legal la toate situațiile dumneavoastră.
Așteptăm cu nerăbdare să discutăm cu dumneavoastră.
Avocat Florin Filip