În contextul digitalizării conținutului și a dezvoltării canalelor de comunicare, alături de apariția unui mediul online colaborativ prin intermediul conținutului generat de către utilizatori și al rețelelor de socializare, activele necorporale, precum filmele, muzica sau mărcile au ajuns să fie răspândite către tot mai multe persoane. De asemenea, a devenit mult mai facil pentru deținătorii drepturilor de proprietate intelectală să își difuzeze conținutul și să își distribuie produsele pe mai multe teritorii.
Pe măsură ce conținutul cultural și mărcile sunt distribuite pe scară largă utilizând aceste moduri de comunicare, problema protejării drepturilor de proprietate intelectuală asociate acestora a devenit o problemă stringentă. Așadar, oficiile de proprietate intelectuală, instanțele, cât și fiecare stat în parte, au primit sarcina de a adopta noi legi astfel încât să adapteze cadrele juridice existente la noile și numeroasele modalități de distribuite și de exploatare a activelor necorporale și, de asemenea, de a asigura protecția eficientă a acestora. În prezent, este în plină desfășurare tranziția de la Web 2.0 la Web 3.0. Tehnologii precum realitatea augmentată, blockchain, criptomonedele, jetoanele nefungibile (NFT) și inteligența artificială (AI) vor servi drept “blocuri de construcție” pentru a face toate acestea fezabile. În acest sens, evoluția progresivă a metaversului poate fi, de asemenea, esențială.
În acest sens, componentele de bază ale Web 3.0 au implicații clare pentru proprietatea intelectuală și pentru deținătorii drepturilor de proprietate intelectuală. Blockchain este utilizat deja în mai multe etape ale existenței unui titlu de proprietate intelectuală, fie că este vorba de înregistrarea, autentificarea sau protecția acestuia. De pildă, tehnologia blockchain poate servi la dovedirea momentului în care a fost creat un activ necorporal, poate contribui la încheierea și executarea contractelor de proprietate intelectuală și poate ajuta și în cadrul investigațiilor privind acest domeniu. La rândul lor, toate acestea facilitează activitate desfășurată de către titularii drepturilor de proprietate intelectuală, datorită siguranței și eficienței sporite, precum și a unei gestionări mai raționalizate a activelor necorporale.
Având în vedere că tehnologia blockchain îmbunătățește integritatea și securitatea datelor, aceasta este o tehnologie utilă atunci când vine vorba despre aflarea informațiilor privind drepturile de proprietate intelectuală existente. Din aceste motive, ca parte a Planului său strategic pentru anul 2025, EUIPO a lansat în 2021 prima platformă europeană de registre de proprietate intelectuală în blockchain. De atunci, atât TMView, cât și DesignView – serviciile emblematice de căutare ale EUIPO pentru mărci și, respectiv, desene și modele industriale – utilizează blockchain. Ca urmare, acestea contribuie la o livrare rapidă, fiabilă și sigură a informațiilor privind drepturile de proprietate intelectuală înregistrate.
De asemenea, tehnologia blockchain poate fi utilă și atunci când vine vorba de protejarea drepturilor de proprietate intelectuală. În acest sens, în 2018, EUIPO a organizat și inițiat Forumul Anti-contrafacere Blockathlon, o inițiativă care reunește un grup divers de parteneri care împărtășesc interesul de a identifica și dezvolta soluții pentru a combate fenomenul larg răspândit al falsurilor cu ajutorul tehnologiei.
Rezultatul este un proiect pilot pentru un sistem bazat pe blockchain care interconectează toate părțile interesate și sistemele acestora pentru a asigura autenticitatea produselor de-a lungul întregului lanț de aprovizionare și, în cele din urmă, dincolo de acesta. Soluția susținută de EUIPO, denumită EBSI-ELSA, ar trebui să fie operațională în anul 2024.
Ca atare, blockchain este un exemplu de tehnologie care este deja utilizată pentru a ajuta atât titularii de drepturi de proprietate intelectuală, cât și oficiile să protejeze în mod eficient drepturile de proprietate intelectuală. Soluțiile bazate pe alte tehnologii, inclusiv pe inteligența artificială, vor contribui, de asemenea, la identificarea provocărilor pe care le va aduce această tranziție.