Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (WIPO) ia în considerare recunoașterea IA (Inteligență Artificială) că inventator de brevete și creator de drepturi de autor și desene industriale
WIPO conduce o conversație privind Proprietatea Intelectuală și IA Inteligența Artificială, care reunește Statele Membre ale WIPO (193 de state), dar și alte părți interesate, pentru a discuta impactul Inteligenței Artificiale asupra Proprietățîi Intelectuale. Scopul acestei conversații este de a stabili care sunt întrebările pe care trebuie să le pună factorii de decizie.
La finalul anului trecut, WIPO a publicat un prim draft al întrebărilor, pentru a oferi baza unei înțelegeri comune a principalelor aspecte care trebuie discutate și abordate în legătură cu Inteligența Artificială din perspectiva Proprietății Intelectuale.
Peste 250 de propuneri au venit de la participanții la conversație, urmând a fi organizată o a doua sesiune a conversației printr-o întâlnire virtuală în perioada 7-9 iulie, zilnic, între orele 13:00 și 15:00 – întâlnirea fiind deschisă tuturor părților interesate, cu condiția unei înregistrări prealabile.
Înainte de toate, pentru a înțelege importantă acestor discuții, trebuie să avem în vedere că Inteligența Artificială se referă la capacitatea unui sistem de a interpreta datele externe, de a învața din ele și de a le folosi pentru a realiza anumite sarcini, a lua decizii și de a crea conținut. În prezent, Inteligența Artificială își găsește aplicare în întreaga economie și societate, de la sănătate, până la artă și explorarea spațiului.
Proprietatea Intelectuală este impactată de Inteligența Artificială deoarece aceasta din urmă este deja folosită pentru crearea de produse, invenții sau chiar drepturi de autor, precum opera artistice – fie are un aport particular la procedura de creație, fie este creat în integralitate de Inteligența Artificială.
Ținând cont de toate acestea, întrebările preliminare adresate de WIPO care ne-au atras atras atenția în maniera deosebită au fost următoarele:
- Legea ar trebui să prevadă că o ființă umană să fie numită inventator în cazul brevetelor de invenție create cu ajutorul Inteligenței Artificiale sau ar fi necesar ca legea să permită ca aplicația/software-ul de Inteligență Artificială să fie numită inventator?
- Dacă o aplicație/software de Inteligență Artificială va fi autorizată să fie inventator, va fi considerat unic inventator sau va fi necesară inventarea comună cu o ființă umană?
Dacă invenția este realizată exclusiv de Inteligența Artificială, invenția ar trebui să se încadreze în domeniul public sau va fi necesar să stabilim criterii pentru stabilirea beneficiarului/inventatorului uman?
- Ar trebui legea să excludă de la brevetare invențiile create de Inteligența Artificială?
- În materia drepturilor de autor, lucrările generate de Inteligența Artificială necesită protecția conferită de drepturile de autor sau ar fi necesar un alt sistem de protecție/stimulare?
- Drepturile de autor ar trebui atribuite exclusiv Inteligenței Artificiale sau ar fi necesar să numim și o ființă umană ca și creator al operelor respective?
Cum impactează/cum poate impacta Inteligența Artificială legea mărcilor?
Deși până nu de mult era doar un subiect controversat din filmele artistice de tip science-fiction, conform celor de mai sus observăm că se discuta foarte serios ca Inteligenței Artificiale (un software, un robot) să îi fie recunoscută de lege calitatea de creator/inventator.
În momentul de față, nu este dispusă nicio măsură expresă în legislația proprietății intelectuale cu privire la Inteligența Artificială, însă după cum observăm mai sus, toate statele membre ale WIPO iau în serios dezvoltarea acestei tehnologii și încearcă să preîntâmpine problemele legislative care s-ar putea ivi în viitor.
Marian Constantin – Consultant Juridic