Povestea unei inițiative susținute de Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietatea Intelectuală în scopul stopării infracțiunilor de piraterie digitală
Luând în considerare comportamentul economic al consumatorilor de produse digitale (cărți digitale/ebook, muzică, filme, programe informatice etc.) din perioada recentă, observăm o creștere alarmantă a infracțiunilor de piratare, în sensul în care aceste practici sunt susținute de către consumatori din toată lumea care aleg să descarce conținut piratat gratuit în pofida unui conținut legal contra-cost.
Pe cale de consecință, asistăm la o violare a drepturilor de proprietate intelectuală ce conduce implicit la crearea unor prejudicii irecuperabile în patrimoniul agenților economici care aleg să își transpună drepturile de proprietate intelectuală în mediul online. Cu titlu exemplificativ, astfel de opere precum cele muzicale, filmele, dar și programele de calculator sunt protejate prin intermediul mai multor obiecte de proprietate intelectuală precum: drepturi de autor, mărci, desene și modele etc.
Cu toate acestea, protecția legală nu este de cele mai multe ori eficientă în fața infractorilor din mediul digital care sunt foarte greu de depistat, foarte flexibili, iar mai mult decât atât, care își pot muta întreaga activitate dintr-o jurisdicție într-alta în foarte scurt timp. Pe lângă aceste aspecte, pirateria este accesată (în conformitate cu studiile AGORATEKA) de foarte mulți cetățeni ai Uniunii Europene care nu cunosc o sursă legală de unde pot descărca în siguranță produse digitale.
Țînând cont de toți acești factori, prin intermediul Observatorului European al Încălcărilor Drepturilor de Proprietate Intelectuală a luat naștere AGORATEKA, ce este o inițiativa care vine în ajutorul titularilor de drepturi de proprietate intelectuală, oferind o soluție foarte creativă la problema pirateriei digitale.
Soluția AGORATEKA este să apeleze direct la consumator (respectiv cetățeanul UE) și să îi ofere toate informațiile necesare și sursele de unde poate descărca nemijlocit conținut digital legal. Astfel, în situația ipotetică în care toți consumatorii ar descărca conținut legal, infracțiunile de piratare ar fi absolut inutile.
Accesând AGORATEKA https://agorateka.eu/ea/ro puteți căuta filme, emisiuni TV, muzică, cărți în format electronic, jocuri și evenimente sportive online, legal, rapid și ușor. Evoluția site-urilor care conțin oferte legale și sunt prezente în cadrul AGORATEKA a început de la 200 de site-uri în 2012 și a ajuns la 1564 de site-uri în prezent, dintre care:
- 387 de site-uri destinate descărcării de cărți digitale;
- 265 de site-uri destinate descărcării operelor muzicale;
- 12 site-uri dedicate transmiterii de evenimente sportive;
- 654 de site-uri dedicate descărcării și transmiterii de televiziune și filme;
- 138 de site-uri destinate descărcării jocurilor video.
Marian Constantin