Inregistrare marci comunitare – Inregistrare marca la OSIM, EUIPO & WIPO – 0799 938 762

Cum pot proteja un joc de societate sau un board game?

Cum pot proteja un joc de societate sau un board game? November 22, 2023Leave a comment

Jocurile de societate și board game-urile (jocurile de masă) reprezintă în concret un ansamblu de multiple drepturi de proprietate intelectuală.

Nu există niciun organism sau autoritate care să confere protecție pentru întreg jocul, însă anumite componente ale jocului pot face obiectul mai multor drepturi de proprietate intelectuală. Anumite drepturi sunt conferite încă de la creație (fiind necesar să fie demonstrată data certă a creației), alte drepturi sunt conferite de la înregistrare (fiind necesar să fie solicitată acordarea de drepturi exclusive), iar pentru anumite elemente ale jocului nu poate fi obținută o protecție exclusivă.

În cele ce urmează vom enumera o parte din drepturile de proprietate intelectuală care pot face parte din componența unui joc de societate sau board game (joc de masă):

  • Drepturile de autor;
  • Mărci înregistrate;
  • Designuri industriale înregistrate;
Ce componente ale jocului sunt protejate sub forma dreptului de autor?

Dreptul de autor este unul dintre drepturile conferite titularului încă de la data creației jocului cu mențiunea că această dată trebuie să fie certă.

O modalitate de a obține dată certă este înregistrarea la ORDA (Oficiul Român pentru Drepturile de Autor). Totuși, dacă data certă poate fi demonstrată prin intermediul unei alte forme incontestabile, înregistrarea la ORDA nu este necesară.

Ce este cel mai important de reținut este că ideea din spatele jocului sau conceptul jocului nu poate fi protejat sub formă exclusivă sub nicio formă. Drepturile de autor protejează o anumită formă de exprimare a conceptului (a ideii), însă nu și conceptul în sine (și nici ideea).

Spre exemplu, poate face obiectul protecției dreptului de autor: Regulamentul de joc; Tabla de joc;  Personajele incluse și redate în cadrul jocului; Figurinele utilizate în joc; Piesele de joc; și așa mai departe.

Reiterând, protecția conferită de drepturile de autor este limitată în sensul în care nu protejează conceptul și ideea – spre exemplu, regulamentul de joc este protejat precum o opera literară, nu poate fi preluat în manieră “copy-paste” de concurență, însă poate fi rescris cu alte cuvinte astfel încât să urmărească aceeași idee sau același concept.

Ce componente ale jocului pot fi protejate prin intermediul mărcii înregistrate și al designului industrial înregistrat?

Spre deosebire de drepturile de autor, drepturile conferite de marcă și de designul industrial nu sunt conferite decât prin parcurgerea cu succes a procedurii de înregistrare, cu anumite excepții.

Spre exemplu, poate face obiectul unei mărci înregistrate: Denumirea jocului, Logo-ul jocului, Denumirea personajelor, Denumirea anumitor funcții sau etape ale jocului, Cutia, Tabla și piesele de joc (spre exemplu, prin înregistrarea unei mărci tridimensionale).

De asemenea, poate face obiectul unui design înregistrat: orice formă a jocului sau din cadrul jocului (piese, tabla, cutie) sau designul tablei de joc, cărților de joc și așa mai departe. Un aspect relevant este că perioada de protecție a design-ului este limitată însă înregistrarea unei mărci tridimensionale poate fi reînnoită fără limită pentru perioade succesive de câte 10 ani.

Înainte de a începe procesul de producție, de a pune pe piață jocul sau de a purta simple negocieri sau discuții cu eventualii parteneri, recomandăm consultarea unei agenții de proprietate industrială pentru a decide cu certitudine care sunt elementele care pot fi protejate cu titlu exclusiv și ce demersuri trebuie efectuate pentru a se obține această exclusivitate și protecție juridică.

Pentru mai multe informații sau orice întrebări suplimentare, vă rugăm să nu ezitați să ne contactați:

➡ Telefon: (+4) 031 426 0745
📧 Email: office@nomenius.ro

Suntem aici pentru a vă ajuta și pentru a oferi suportul nostru legal la toate situațiile dumneavoastră.
Așteptăm cu nerăbdare să discutăm cu dumneavoastră.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Puteți să distribuiți această pagina pe:
× Cu ce vă putem ajuta?