Litigiile pot fi consumatoare de timp, imprevizibile și costisitoare, iar în lumina unor perioade încărcate din punct de vedere economic și politic, agenții economici caută alternative cât mai rapide și eficiente din punct de vedere economic pentru a soluționa eventualele conflicte ce pot apărea în exercitarea activității comerciale.
Acestea fiind spuse, inclusiv în domeniul proprietății intelectuale există metode de soluționare a conflictelor, alternative procedurilor instanțelor de judecată. Astfel, conflictele privind mărcile, desenele și modele, brevete de invenție sau chiar numele de domeniu, pot fi soluționate prin apelarea la instituții internaționale ce oferă astfel de servicii. Printre aceste instituții se numără Oficiul European pentru Proprietate Intelectuala (EUIPO) și Organizația Mondiala a Proprietății Intelectuale (WIPO).
Părțile au la dispoziție atât proceduri de soluționare amiabilă cum ar fi medierea, concilierea sau asistarea în negocieri cât și proceduri adversariale cum ar fi arbitrajul. Pe lângă aceste proceduri, părțile pot apela la un avocat sau la un consilier în proprietate intelectuală pentru a-i asista în negocierea cu partea adversă.
Pentru a pune într-o lumină practică importanța soluționărilor alternative, în anul 2020 două treimi (aproximtiv 66%) din opozițiile depuse la EUIPO au fost soluționate prin acorduri încheiate între părți și doar o treime dintre acestea au necesitat o decizie din partea oficiului (conform Raportului anual de activitate EUIPO din 2020).
Durata de soluționare a unui litigiu prin procedurile clasice, cum ar fi spre exemplu opoziții sau acțiuni în contrafacere, poate varia de la câteva luni la 1-2 ani, fără a lua în calcul multiplele căi de atac ce pot prelungi și mai mult litigiul. În schimb, în cazul procedurilor alternative durata de soluționare poate fi raportată la nivelul zilelor sau săptămânilor, în funcție de deschiderea parților.
Un alt avantaj al metodelor de soluționare alternativă îl reprezintă neutralitatea jurisdicțională, ce permite ca problemele ce apar în diferite jurisdicții să fie abordate într-un singur proces. Astfel, conflictele ridicate în fața Oficiilor pot avea parti din diferite jurisdicții, atât din interiorul Uniunii Europene, cât și din state precum Statele Unite ale Americii, China sau Regatul Unit, iar rezultatul soluționării va avea efecte internaționale.
Mai mult, în urma crizei pandemice COVID 19, atât EUIPO cât și WIPO oferă serviciile de soluționare alternativă online, fiind un beneficiu real în cazul părților aflate în teritorii diferite.
În considerentelor celor prezentate, este recomandabil ca părțile să apeleze la un avocat sau un consilier în proprietate și, în măsură în care cauza o permite, să urmărească o soluționare cât mai rapida prin care să economisească resurse.
Avocat Florin Filip