Inregistrare marci comunitare – Inregistrare marca la OSIM, EUIPO & WIPO – 0799 938 762

Obligativitatea societăților de pază și protecție de a își înregistra denumirea ca marcă

Obligativitatea societăților de pază și protecție de a își înregistra denumirea ca marcă August 16, 2016Leave a comment

Societățile al căror obiect de activitate vizează pază și protecția bunurilor și a persoanelor, au reprezentat dintotdeauna un punct de interes major. Nelipsite în activitățile cotidiene ale diferitelor instituții, personalul calificat al acestora reușește să asigure siguranță în diferite domenii (transport, protecția persoanelor, protejarea diferitelor obiective etc.).

            Pe lângă multitudinea obligațiilor pe care asociații acestor societăți trebuie să le respecte, autoritățile competente au considerat imperativă în acest domeniu înregistrarea ca marcă a denumirii societății, precum și a însemnelor distinctive cu care vor fi prevăzute uniformele personalului. Această obligație rezultă din dispozițiile Legii 333/2003, HG 301/2012 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii 333/2003 precum și din HG 935/2007 privind stabilirea modelului echipamentului pentru agenții de pază care își desfășoară activitatea în cadrul societăților specializate de pază și protecție.

            Astfel, art. 19 (3) lit. c) din Legea nr. 333/2003 menționează printre condițiile necesare pentru obținerea licenței de către societatea de pază și:

c)prezentarea dovezilor de înregistrare cu denumirea societăţii şi a însemnelor distinctive înregistrate la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci;”

            Acest lucru inseamnă că la momentul la care este solicitată licența Inspectoratului de Poliție în circumscripția căruia se află societatea de pază, asociații acesteia trebuie să prezinte și Notificarea Inițială pentru Constituirea Depozitului Reglementar emisă de OSIM (Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci) care atestă depunerea spre înregistrare a mărcii.

            Totodată, art. 3 (1) din HG 935/2007 privind stabilirea modelului echipamentului pentru agenții de pază care iși desfășoară activitatea în cadrul societăților specializate de pază și protecție precizează următoarele:

“(1) Bluzonul, vesta, bluza de protecţie, scurta matlasată sau îmblănită, hanoracul, şuba, haina de piele, cămaşa-bluză, combinezonul, sacoul, geaca şi salopeta se inscripţionează vizibil, pe partea din spate, cu denumirea şi sigla societăţii de pază şi protecţie, aprobate de către Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci.”

            Prin urmare, din interpretarea dispozițiilor articolului de lege menționat mai sus, rezultă că marca pe care societatea de pază are obligația să o înregistreze la OSIM trebuie să îndeplinească urmatoarele condiții:

– să fie o marcă combinată –alcătuită din parte verbală și logo- (acest lucru rezultând din mențiunile “denumirea și sigla societății de pază”);

– sa conțină în partea verbală denumirea societății de pază (lucru menționat în articolul de mai sus “denumirea și sigla societății de pază și protecție, aprobate de catre Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci”);

            Cu privire la prima condiție menționată mai sus, este important de precizat că marca depusă spre înregistrare trebuie să fie o marca combinată cu logo color, astfel cum s-a constatat din practica Inspectoratului de Poliție. Referenții solicită întotdeauna ca Notificarea de Constituire a Depozitului Reglementar să vizeze depunerea spre înregistrare a marcii în format color. Situații în care solicitanții au fost nevoiți să redepună spre înregistrare marca întrucât a fost depusă fie în formă verbală fie în formă combinată dar cu logo alb-negru au fost nenumărate, motiv pentru care acest aspect este unul căruia trebuie să ii fie acordată o atenție deosebită.

            Referitor la cea de-a doua condiție pe care trebuie să o îndeplinească marca depusă spre înregistrare, aducem în vedere faptul că denumirea mărcii trebuie să fie alcatuită și din numele societății pentru care se va solicita licențierea. Acesta este un alt motiv pentru care multe dintre solicitările de licențiere au fost respinse, ca urmare a lipsei din denumirea mărcii a numelui societății. Extrem de relevant este faptul că în situația în care alegeți să depuneți spre înregistrare doar numele societății astfel cum a fost înregistrata la Oficiul Registrului Comerțului, OSIM este posibil să respingă cererea prin emiterea unui Aviz de Refuz Provizoriu/ să emită o solicitarea de acordare a unei declarații de disclaimer, în conformitate cu dispozițiile art. 5 (1) /art. 23 din Legea 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice. Spre exemplu, dacă la Registrul Comerțului ar fi posibilă înregistrarea unei societăți având denumirea “PAZĂ ȘI PROTECȚIE NON-STOP SRL”, modul de examinare al denumirilor mărcilor trebuie să respecte criterii riguroase descrise de legea menționată mai sus. Pe cale de consecință, dacă ar fi solicitată înregistrarea denumirii “PAZĂ ȘI PROTECȚIE NON-STOP” la OSIM pentru servicii de protecție și pază, în mod sigur nu ar putea să fie acordată o protecție exclusivă solicitantului.

            De asemenea, un alt motiv pentru care solicitanții de licențe s-au confruntat cu probleme este titularul mărcii, care, trebuie să fie întotdeauna persoană juridică pentru care va fi acordată licența

            Pentru motivele expuse mai sus, și pentru siguranța unei înregistrări cât mai fluente a mărcii, este recomandat ca în procedura de înregistrare a mărcii să solicitați sfatul unui consilier în proprietate industrială atât cu privire la dispozițiile actelor normative care reglementează procedura licențierii cât și cu privire la dispozițiile Legii 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Puteți să distribuiți această pagina pe:
× Cu ce vă putem ajuta?